Zonnebank licht therapie

Zonlicht is essentieel voor onze gezondheid, mits verantwoord benut


Immuunsysteem en spieren

Vitamine D wordt voornamelijk onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Er is sterk bewijs dat vitamine D een rol speelt in het immuunsysteem, oftewel de weerstand. De omzetting naar de actieve vorm van vitamine D in de witte bloedcellen zorgt voor zogenaamde ‘cellulaire immuniteit’. Dit proces wordt in werking gezet door het stimuleren van de productie van een antimicrobieel eiwit, dat bacteriën onschadelijk maakt. Hierdoor kan voorkomen worden dat men ziek wordt.

 

Vitamine D zorgt samen met calcium voor sterke botten. De actieve vorm van vitamine D beïnvloedt de spierfunctie. Een tekort kan gepaard gaan met spierzwakte en spierkrampen. Voldoende vitamine D in het lichaam zorgt tevens voor een beter evenwichtsgevoel, waardoor het risico op vallen kleiner is.

Hersenfunctie en diabetes

Meerdere studies laten verbanden zien tussen een lagere vitamine D-status en cognitieve achteruitgang. Een onderzoek liet zien dat een vitamine D-tekort het serotonine gehalte kan verlagen. Een serotonine tekort wordt in verband gebracht met het ontstaan van verschillende vormen van depressie.

 

Opmerkelijk is dat diabetes type 1 het meest voorkomt in Scandinavische landen en het minst in de zuidelijke landen. Het lijkt er op dat hoe minder zonlicht en dus hoe minder vitamine D-aanmaak, hoe groter dan kans op het ontwikkelen van diabetes type 1.

 

PREVENTIEVE WERKING

Door de regulering van de celdifferentiatie en celproliferatie heeft vitamine D een preventief effect op kanker. Verschillende soorten kanker beginnen met een ontsteking en vitamine D speelt een rol bij het remmen van ontstekingen. Het KWF heeft groot onderzoek gedaan naar vitamine D. Een van de belangrijkste conclusies is dat vitamine D colonkanker mogelijk kan voorkomen. Meerdere onderzoeken tonen verbanden aan tussen vitamine D en het ontstaan op o.a. prostaat-, borst- en colonkanker.

Ergoline zonnebanken

ZEN ZON ZEE beschikt over twee zonnebanken. Je kunt gebruik maken van de Ergoline 1100S, een zeer krachtige zonnebank (maximaal 20 minuten) of zonnen op de Ergoline 600S Twin Power (gemiddeld krachtig). 

 

Wij maken gebruik van een huidcamera die je huid 50x vergroot. De analyse omvat de huidtextuur, pigmentatie, huidhelderheid, talg, rimpels en poriën. Daarnaast bieden wij een huidtype analyse met behulp van een wetenschappenlijke verantwoorde vragenlijst. Hiermee kunnen wij exact bepalen welke zonnebank en het aantal minuten zonnen perfect bij je past.